В Дома в Дебелец откриват първия Център за ранна интервенция на бебета с увреждания

До дни в Дома за медико-социални грижи в Дебелец ще бъде открит първият в областта Център за ранна интервенция на новородени с увреждания „Майка и бебе“, съобщи директорката д-р Анелия Георгиева. Тя допълни, че моделът за подкрепа на майки и деца с проблеми е иновативен, вече са подготвени стаи с пет места, предстои да бъдат изпълнени дребни детайли по оборудването. Целта е още майките да бъдат обучени как да отглеждат такива деца в семействата, а не да ги изоставят на грижите на държавата.

В новия Център безплатно ще бъдат настанявани майки с новородени бебета с увреждания, при които диагнозата още не е доуточнена. През това време бебето ще получава 24-часова специализирана грижа от педиатри с дългогодишен опит. Има и достатъчно апаратура, тъй като Домът е акредитиран с първо ниво, най-високото, по стандарта за педиатрия като лечебно заведение.

Майките могат да престояват до 6 месеца в Центъра. През това време лекарите помагаг в грижите за бебето. Често родителите търсят второ мнение за заболяването на детето, а Домът поддържа контакти с най-добрите специалисти в страната по лечение детските генетични заболявания, за които лекарите предлагат  надежден план за лечение. Колкото по-бързо се установи правилната диагноза и започне терапия, толкова по-голям е шансът за детето уврежданията да бъдат преодолени, коментира д-р Георгиева.

В  детския дом в Дебелец вече е разкрит Дневен център за деца с проблеми в развитието от семейна среда. За почасова и дневна грижа Центърът се посещава от 50 деца, а с тях работят рехабилитатори, педиатри, логопеди, психолози, социални работници , музиканти и др. Отделно на резидентна грижа  специалистите отглеждат още 11 деца с тежки увреждания.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

в. „Янтра ДНЕС“