Млада психоложка помага на деца със специални потребности в Дебелец

Елица Иванова се бори с много любов за напредъка на всеки малчуган

СПОКОЙСТВИЕ И ПОЛОЖИТЕЛНА ЕНЕРГИЯ СТРУЯТ ОТ 30-ГОДИШНАТА ЕЛИЦА ИВАНОВА – ПСИХОЛОГ В ДНЕВНИЯ ЦЕНТЪР НА ДОМА ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ В ДЕБЕЛЕЦ. Тя започва работа там преди година и половина, но още тогава била сигурна, че е открила мястото си. За нея да помага на малчугани със специални потребности е призвание и удоволствие, а постигнатите резултати осмислят всичките й усилия. Твърди, че това била детската й мечта и тя предопределила избора й на образование и професия. Младата жена се чувства истински щастлива сред децата и не би заменила за нищо работата си.

Елица Иванова е завършила „Психология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а в момента е докторант по педагогическа и възрастова психология. Споделя, че сред интересите й са проблемите на деца в риск, и изоставане в развитието. Работи съвместно с доц. Милена Бръчкова, от която черпи опит и безценни знания. В кабинета за психологична помощ на Дневния център идват 14 деца, но периодично бройката се променя. Малчуганите са на възраст от 0 до 6 години и всеки от тях получава индивидуална консултация в зависимост от потребностите и особеностите си.

„В сензорната зала използваме басейн за психомоторно развитие, целящ активизиране на функциите на централната нервна система. С много любов и търпение резултатите не закъсняват“, казва тя.

30-ГОДИШНАТА ЖЕНА УВЕРИ, ЧЕ НАПРЕДЪКЪТ ПРИ ВСИЧКИ ДЕЦА КАСАЕ ЛИЧНОСТНОТО, ГОВОРНОТО И ЕМОЦИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ, КАКТО И ОБЩУВАНЕТО. Разбира се, резултатите са строго индивидуални в зависимост от проблемите на малчуганите. Обобщава обаче, че при 90 на 100 от случите се отчита сериозно подобрение. Това е мотивацията й всеки път да влага огромна енергия и вяра по време на работата си.

При първата среща с всяко дете прави диагностика на състоянието му и съвместно в екипа разработва комплексен план за индивидуалната рехабилитация.

Елица е категорична, че винаги ще работи като психолог и след като завърши докторантурата си, ще продължи да е част от екипа в Дебелец. Реализацията зад граница не я изкушава, макар професията й да е особено търсена и добре платена в чужбина.

Галина ГЕОРГИЕВА

в. „Борба“