Откриване детска площадка

Голяма радост за малчуганите от ДМСГД – гр. Дебелец

Когато децата празнуват
Когато се смеят децата
в градината цъфват цветята
и слънцето в китната круша
се спира да гледа и слуша…

С тези незабравими стихове на Лъчезар Станчев започна хубавият празник в Дома за медико-социални грижи за деца. Нова, пъстра и привлекателна детска площадка ще радва нашите деца. От днес – 19.05.2012 г. в двора на Дома – весели и желани люлки и пързалки ще доставят радост и предизвикват усмивки у всяко дете за години напред. Средствата за изграждане на съоръжението са частно дарение от проф. д-р Генчо Начев, кардиолог и директор на Университетска болница „Св. Екатерина” – гр. София.
Обекът е на стойност 13 632 лева и е съобръзен с всички европейски изисквания за безопасност. Приветствени слова към всички произнесе директорът на ДМСГД д-р А. Георгиева. Тя изрази огромна благодарност към трогателния жест на проф. Начев от името на всички в Дома- малки и големи. „В днешното напрегнато и динамично време с благороден дарителски жест професор д-р Генчо Начев – кардиолог и директор на Университетска болница „Света Екатерина”-гр. София сбъдна една моя мечта- изграждането на детска площадка съобразена с всички актуални европейски изисквания, която да носи радост, добро настроение, приятни емоции и създаване на условия за добро физическо развитие на децата ни. За човешката му щедрост, за удоволствието на децата ни, голямо човешко БЛАГОДАРЯ!”
В речта си д-р А. Георгиева не пропусна да благодари и на кмета на гр. Дебелец-г-н Димитър Димитров- подпомогнал реализирането на тази идея и ни прикани да не забравяме дарителството на достойния българин Иван Дончев Хаджиев- подарил на съгражданите си сградата в средата на миналия век, която и до ден днешен успешно доказва своята мисия. „Всички сме длъжни да съхраним тази благородна традиция, защото тя е не само част от миналото, а и източник на родова и национална гордост, стремеж за запазване на българската културна идентичност… Щастлива съм, че мога да споделя радостта на децата и персонала с всички Вас и много се надявам да се убедите, че усилията са си заслужавали!”-допълни още директорката на ДМСГД.
Развълнуван от милите думи и топло посрещане, професор Начев изказа благодарността си към организаторите и лично към г-жа А. Георгиева, за удоволствието и възможността да присъства заедно със съпругата си на това тържество.
Професорът направи равносметка за това колко важна е духовността в наши дни и която, като че ли сме позабравили: „В едно забързано време, в едно до голяма степен комерсиализирано общество някак си ценностната ни система, която е недвусмислено малко или много изкривена ни накара да повярваме в неща, като материални блага, пари и ни накара да забравим духовни ценности , като дълг, отечство. Мисля, че възможността да присъствам, да видя нещо хубаво създадено в името на децата ме прави наистина щастлив!” Усмивките на детските лица д-р Начев отъждестви с най-доброто лечение за различни неприятности и проблеми. „Сякаш всичко се забравя и остава нещо хубаво, някакъв такъв полъх на тази духовност!”
Много щастие на тази площадка пожела на децата ни великодушния дарител и допълни: ”… И аз наистина съм впечатлен от това, което видях тук! Незнам дали в България има друг такъв дом. Нека така да се развива и напред!”
Д-р А. Георгиева връчи поздравителен адрес на проф. д-р Генчо Начев в знак на благодарност:
”Сърце, което дава никога не остарява!
Ръка, която дар дарява,
никога не обеднява!“
Благодарим за детските усмивки и радостни емоции, които ни подарихте с изграждането на новата детска площадка. Пожолаваме ви много светлина и любов по благородния път, който сте избрал! Нека бъде благословено всяко ваше начинание!”
И сякаш в подкрепа на всичко казано дотук – дечицата развълнуваха гости и служители със специална програма. Със сигурност чистотата на всяко личице и искреността на всяко гласче оставиха незабравими следи в сърцата на всеки един от присъстващите. А на професор Начев лично бе връчена от децата картина на Старата столица.
Поздравителен адрес до ДМСГД-гр. Дебелец бе изпратен лично от г-жа Десислава Атанасова -министър на здравеопазването. В адреса си министър Атанасова приветства ръководството и колектива на Дома с „новата придобивка” и пожелава „успехи на всички допринесли затова… През годините ръководството на ДМСГД – гр. Дебелец доказа желанието си да бъдат създадени максимално добри и съвременни условия за отглеждането на малките възпитаници на дома. Откриващата се днес нова площадка е поредното доказателство за това.”- Тя изрази надеждата си и занапред да бъдем всеотдайни и упорити и да продължаваме да даваме най-доброто от себе си, за да продължм да се развиваме и да доставяме „радост и спокойствие” на нашите деца.
Поздравителни адреси получихме и от кмета на гр. Велико Търново- г-н Д. Панов, както и от председателя на Общинския съвет-гр. В. Търново, г-н Николай Ашиков.
Официалното откриване бе съпроводено и от водосвет, отслужен от отец Славчо и местният свещеник Петър.
И по стар български обичай дарителя разчупи голяма, вкусна пита, а лентата в тържествен момент прерязаха проф. Генчо Начев и директорът на дома д-р Анелия Георгиева.
Наши почетни гости бяха народният представител Евгени Стоев, зам.-областният управител Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков, г-жа Цветанка Недева-директор на НАП – гр. В. Търново и представители на социални и здравни служби на областно и общинско ниво. Водени от чувството си за милъсърдие и съпричастност, благородни пориви и хуманизъм те също дариха децата с много подаръци – играчки, хранителни продукти и консумативи.