Специалисти ще обучават безплатно родители на деца с увреждания как да се грижат за тях

В Дома в Дебелец отварят Център “Майка и бебе”

До дни в Дома за медико-социални грижи в Дебелец ще бъде отворен Център за ранна интервенция на новородени с проблеми, който е първият в областта, съобщи директорката д-р Анелия Георгиева. В момента се довършват и последните детайли по обзавеждането, като базата ще разполага с пет места. За дългогодишната идея на ръководството на здравното заведение да бъде открит такъв Център са помогнали както бюджетът на Дома, така и дарители. Новата услуга се нарича “Майка и бебе”.
Целта е още след раждането майки и деца с вродени заболявания да бъдат настанени в Центъра на Дома до уточняване на здравословното състояние на бебетата. Престоят е до шест месеца и повече, ако е необходимо, зависи от заболяването на новороденото. Всички грижи са безплатни. Идеята е да се уточни диагнозата и да обучим майките как да се грижат за такива деца, за да не ги изоставят в социалните институции. Искаме да помогнем на такива родители, тъй като при нас работят дългогодишни специалисти, имаме много добра апаратура и Домът е акредитиран за първо ниво по стандарта за педиатрия на ДМСГ. А имаме контакти и с най-добрите медицински специалисти в страната, при които и сега пренасочваме нашите малки пациенти, за които се грижим постоянно, обясни д-р Георгиева.
Не винаги диагнозата на бебето с проблеми може да се уточни бързо, затова се налага такива деца да бъдат насочвани към Клиниката по генетика в София. Така чрез нас семейството може да стигне бързо до специалистите, които да предложат план за лечение. Колкото по-рано се постави правилната диагностика и започне терапия, толкова е по-голям шансът уврежданията да бъдат преодолени. Може да се наложи само ранна рехабилитация и проблемът да отшуми. И притесненията на родителите да останат само тревожен спомен.
Д-р Георгиева смята, че новият Център “Майка и бебе” ще бъде необходим на семейства за деца с увреждания, които да не се лутат да търсят специалисти и лечението да закъснява. За съжаление, такива бебета продължават да се раждат, въпреки напредналата пренатална диагностика, но с адекватна терапия и упорство на родителите се постига голям напредък при някои детски групи на увреждания.
От средата на тази година в Дома е открито Училище за родители, което екипът е нарекъл “Група за споделяне”, съобщи Ваня Паунова от персонала. В момента в институцията работи Дневен център за деца с проблеми в развитието от семейна среда, който се посещава от 39 малчугани за почасова грижа и още 11 деца на дневна грижа. Отделно персоналът отглежда 11 деца с увреждания на резидантна грижа. Но ръководството на Дома непрекъснато търси иновативни методи да подобрява лечението на децата, именно затова е сформирана тази “Група за споделяне”. Майките, татковците и социалните работници, заедно с директорката и специалисти провеждат открити разговори по проблемите, които имат родителите, тъй като 50 процента от успеха при терапията на едно дете с увреждания зависи именно от семейството. Групата се събира веднъж в месеца и майките са много отворени и вече спокойни за децата си. А това се отразява положително и върху лечението на малчуганите.
А всички деца с увреждания в Дома в Дебелец са желани от семействата и родителите правят всичко възможно да ги лекуват. За да ги приеме обществото, трябва здравите деца да бъдат възпитавани към уважение и грижа към малчуганите с проблеми. Някои от възпитаниците на Дома ходят в масови детски градини, където се интегрират много добре, допълни Паунова.
Вчера малчуганите от социалната институция с много усмивки, емоции, песни и танци посрещнаха Дядо Коледа. Добрият старец раздаде много подаръци и пожела на малчуганите да оздравеят бързо. От талантите стана ясно, че сред децата има бъдещи балерини и певци.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ