Специалистка по су джок терапия запозна майки с алтернативни методи на лечение

Марияна Анастасова, кoнcyлтaнт пo пoзитивнa пcихoтepaпия и личнocтнo paзвитиe и лицензиран инструктор по южнокорейската лечебна система су джок, бе първият външен гост-лектор в родителската група за споделяне в Дневния център към Дома за деца с медико-социални потребности в Дебелец. Тя е бивша журналистка, която се отклонява от медийната кариера, за да открие алтернативни медицински методи за лечение на малката си дъщеря Димана. Момиченцето страда от детска церебрална парализа, поради което лекарите не давали шансове да проходи. Тези прогнози били напълно неприемливи за майката и тя решава да вземе нещата в свои ръце. Водена от желанието да изправи на крака Димана, Мариана изучила до основи южнокорейската лечебна система су джок и я приложила. Днес момичето може да се движи само, посещава дневен център за деца със специални потребности, където се забавлява и се чувства щастлива.

Марияна сподели някои от техниките на су джок терапията, които майките да прилагат за облекчение на болките и заболяванията на децата си. Демонстрира масаж със специалния пръстен, по-известен като „волшебное кольцо“. Той се прави на пръст на ръката, който по системата на съответствие „насекомо“ на древното учение представлява цялото тяло. „Когато се масажират проекциите, се масажират болезнените точки в организма. Получава оздравителен ефект чрез изпращане на лечебен импулс към съответните органи и системи в организма. Всеки ден може да се прави такъв масаж, а при хроничен и остър проблем може да се прави до оздравяване“, обясни Анастасова.

Тя представи още един обезболяващ метод, представляващ нагряване на гръбначния стълб със специална мокса. Този атрибут наподобява пура, но съставена от 15 билки, която при горене отделя лечебна топлина. Терапията няма противопоказания и може да се използва още за повишаване на имунната система. Марияна Анастасова запозна майките още със спецификата на менталната терапия.

Г. ГЕОРГИЕВА

в. „Борба“, октомври 2017 г.