30-годишна психоложка дарява усмивки на деца с проблеми

Елица Иванова е само на 30 години, но вече е отдадена  изцяло на професията си. Младата жена работи като психолог в Дневния център на Дома за медико-социални грижи в Дебелец. От две години се е посветила на децата, които търсят подкрепа в социалната институция. Елица Иванова е завършила „Психология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а в момента е докторант по „Педагогическа и възрастова психология“ във Философския факултет.

Сбъдната детска мечта

Младата специалистка казва, че днешната й работа всъщност е детска мечта. Твърди, че винаги е искала да се занимава с това. И желанието й определило избора за специалност в университета, следвайки естествения ход на нещата. Днес децата я карат да се усмихва и да заявява категорично, че това е нейната работа, която напълно я удовлетворява.

Сензорна зала стимулира сетивата

Кабинетът на психолозите в Дневния център се посещава от 14 деца. Всяко едно е индивидуално и има своите особености. Изградена е зала по психомоторика и сензорна зала, в която се стимулират сетивата. Работи се за говорното и емоционално развитие при децата, които имат нужда от специални грижи и потребности.

С любов се постига много

Елица Иванова твърди, че постигнатите резултати са индивидуални, зависимост от състоянието на детето. По думите й всеки случай е отделен и има своята специфика. Младата психоложка твърди, че с любов се постига много и споделя, че при 90 процента от случаите децата имат осезаемо подобрение.

Психолог завинаги

За себе си Елица Иванова казва, че винаги ще работи като психолог. След като завърши докторантурата си отново иска да се занимава с деца. Именно това е областта, към която се е насочила и не смята да се отказва. Надява се да продължи да работи съвместно с директорката на Дома за медико-социални грижи д-р Анелия Георгиева, която по думите й изградила успешен екип. Младата специалистка казва, че е щастлива с това, която прави и е благодарна на колегите си за помощта, която и указват при нужда.

Консултацията не е излишна

Елица Иванова смята, че една психологическа консултация никога не е излишна. Самата тя прави оценка и диагностика за състоянието и развитието на всяко отделно дете, което постъпва в Дневния център и съвместно с екипа преценява дали това дете се нуждае от индивидуална работа с психолог. Най-важно за Елица Иванова обаче е да дари усмивка на всяко дете в Дневния център.

Михаил МИХАЛЕВ,

Regnews