Баба Марта в ДЦ при ДМСГД – Дебелец

Баба Марта надари с мартенички и децата от ДЦ при ДМСГД – Дебелец.


В народната традиция месеците януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла. Благодарим на Баба Марта, че тази година е усмихната и блага та ни донесе слънце!

Цяла България почита днес Баба Марта – един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция. Както е редно и децата ни я посрещнаха с песни и танци.
На празника всеки подарява и бива надарен с мартеница, за здраве и сила през годината. Бели, румени и засмени ща са и нашите деца – от Баба Марта с мартеничка накичени.

Поверието гласи, че мартениците се носят или до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Баба Марта е предвестник на пролетта, на новото начало, на живота, на радостта, затова уважаеми родители Ви пожелаваме благата старица да е погледнала с усмивка и вас!
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!